Lody to zdrowie

Lody mogą być nie tylko smaczne, ale i zdrowe! Powszechnie znane są informacje o dietetyczności lodów – mają one często mniej kalorii niż człowiek potrzebuje, aby je ocieplić. Nie jest to do końca potwierdzona informacja, ale niewątpliwie możemy stwierdzić, że lody mogą być zdrowe, jeśli tylko są produkowane z naturalnych składników i w odpowiedni sposób, jak w przypadku  naszych lodów skandynawskich.

Lody skandynawskie są wytwarzane w specjalnej maszynie, która posiada dwa niezależne układy mrożenia oraz specjalną konstrukcję świdra, dzięki czemu mrożenie następuje szybciej. W rezultacie kryształki lodu nie mają mlekoczasu na krystalizacje i są bardzo małe, a konsystencja loda jest wyjątkowo kremowa i gładka. Jest to ogromna przewaga nad lodami tradycyjnymi (tzw. z kuwety) lub przemysłowymi (dostępnymi w sklepach), które często leżą bardzo długo w chłodniach i w ich strukturze można wyczuć kryształki lodu.

Produkcja lodów skandynawskich odbywa się z wykorzystaniem jedynie naturalnych składników, w tym polskiego mleka UHT. Dzięki temu nasze lody są kremowe, napowietrzone, a zarazem zdrowe. 

Dodatkowo produkcja oleju palmowego wymaga wycinania lasów tropikalnych, co grozi wyginięciem wielu zagrożonych gatunków zwierząt, w tym orangutanów (dowiedz się więcej o szkodliwych właściwościach tłuszczy trans: http://cojesc.net/tluszcze-trans/). Nie stosujemy żadnych zamienników mleka, takich jak tłuszcze TRANS, które są bardzo szkodliwe dla zdrowia i jednocześnie powszechnie stosowane w branży lodowej oraz barach typu fast-food w Polsce. Tłuszcze TRANS, w tym przede wszystkim tłuszcz palmowy, to uwodornione lub utwardzone tłuszcze roślinne, które mogą wywoływać choroby układu krwionośnego i drastycznie podwyższają poziom złego cholesterolu. Olej palmowy może także powodować niestrawność i alergie u dzieci. 

Lod skandynawski

Nazwa lody skandynawskie jest powiązana z przyzwyczajeniami mieszkańców Skandynawii. Wbrew niekorzystnemu klimatowi, spożycie lodów w tych krajach jest jednym z najwyższych na świecie – ok. 12l na osobę w ciągu roku. Ze względu na klimat oraz wysoką świadomość stosowania zdrowej diety, konsumenci wybierają lody, które są pełniejsze i delikatniejsze w smaku oraz bardziej zmrożone i mniej napowietrzone, gdyż są one pozbawione sztucznych dodatków. Z powodu ich popularności w tym regionie, zapożyczyły one nazwę „lody skandynawskie”, aby odróżnić je od lodów włoskich, które często konsystencją przypominają bitą śmietanę oraz lodów amerykańskich, które zawierają sporą ilość nienaturalnych oraz stabilizujących substancji.

Nie tylko receptura lodów, sprawia że nasze desery są wyjątkowe. Równie ważną rolę pełni czekoladowa polewa pół-zastygająca, bazująca na oryginalnej recepturze. Zawiera ona ponad 60% mleka i wraz ze świeżymi owocami doskonale uzupełnia smak lodów skandynawskich.